Blog

Deň sv. Valentína v stredoveku

Napísal: Jana Bohaničová
Návštevy: 3451

Deň sv. Valentína v stredoveku

Oslava dňa sv. Valentína získavala popularitu už od stredoveku. Milovnící začali sláviť tento deň milostnými poznámkami a jednoduchými darčekmi, kvetmi a sladkosťami. Myšlienka prepojenia Valentína s láskou bola v stredoveku posilnená predstavou, že vtáky si v tomto období začali hľadať partnerov (práve počas doby končiacej sa zimy).  
 
 
 

valentine_srdiecka-1-200px

Existujú rôzne legendy k iným sviatkom, napr. k sviatku Lupercelia /lovca vlkov/ - boha roľníctva, lovu a pastierov. Z tohto sviatku stáročiami napokon vyvinuli fašiangy. Počas stredoveku, predovšetkým vo Francúzsku a Anglicku, začínalo párenie vtákov 14.februára. Toto bolo dôvodom, že stred februára sa začal oslavovať ako deň lásky a romantiky. V štrnástom a pätnástom storočí anglickí a francúzski básnici, prostredníctvom svojich romantických veršov, naďalej podporovali koncepciu prepojenia sviatku Valentína s láskou. 
 
Prvá Valentínska pohľadnica pochádza z roku 1415 od uväzneného vojvodu z Orleans pre jeho manželku. Pohľadnica je súčasťou zbierky rukopisov v Britskej knižnici v Londýne.
  

Jedna veľmi populárna legenda o Valentínovi hovorí, že vznikol zo sviatku Lupercelia - festivalu plodnosti, ktorý sa oslavoval v polovici februára, v starovekom Ríme, už počas pohanských čias. Festival spároval mladých chlapcov a dievčatá prostredníctvom lotériového systému, ktorý určil páry, ktoré sa do seba zamilujú a vezmú sa. 

 

valentine_srdiecka-1-300Iná legenda hovorí, že existoval kňaz, ktorý sa volal St. Valentín, žil v Ríme, za vlády cisára Claudia II. Kňaz Valentín sa vzoprel proti rozkazom cisára, ktorý zakazoval manželstvo v Ríme a tajne sobášil mladých chlapcov a dievčatá. Oficiálne sa sviatok svätého Valentína začal oslavovať prvýkrát 14. februára v roku 496. Od tej doby sa stal Sv. Valentín patrónom milencov. Jeho mučeníctvo sa začalo oslavovať vyjadrovaním lásky milovaným osobám práve v tento deň.

Sviatok sv. Valentína je teda pravdepodobne sviatkom mučeníka kresťanskej viery. Jeho odkazom je hrdinstvo a obetavosť. V dnešných časoch však do ľúbostných vyznaní vtrhla komercia, podobne ako skoro do všetkých oblastí nášho bytia.

  

K sviatku dnes patria bonboniéry, parfumy, šperky, plyšové hračky, kytice či množstvo rôznych darčekov, väčšinou vyjadrených červenými srdiečkami. Sviatok núka možnosť prejaviť náklonnosť i priazeň svojim milovaným a blízkym. V tom je jeho večný odkaz. V našom obchode so šperkami sú najčastejšie pri príležitosti tohto sviatku kupované náušnice a prívesky, v tvare srdca, s tmavočerveným polodrahokamom českým granátom.

 

 

darček na valentína

 

  

Prezrite si našu ponuku zaľúbených šperkov pre Vašu lásku na sv. Valenína