Blog

Drahokam granát v náhrdelníku v Starovekom Egypte

Návštevy: 2709

Šperky v starovekom Egypte

Vysokopostavený ľudia používali granáty na šperky a ozdobné predmety už tisícročia. Aj granát patrí medzi vážené drahokamy. Je jedným z najstarších známych vzácnych drahých kameňov. Archeológovia objavili granátové náhrdelníky a talizmany v staroegyptských hrobkách a múmiách.

Zlatý náhrdelník sithathoryunet s menom Senwosret II

Konkrétne stojí za povšimnutie  Náhrdelník sithathoryunet s menom Senwosret II. Je datovaný do rokov 1887 - 1878 pred Kristom. Dĺžka náhrdelníka je 82 cm. Ornament má veľkosť 4,5 cm x. 8,2 cm.

Pretože hrobka princeznej bola vedľa pyramídy Senwosret, vedci špekulujú, že bola jeho dcéra. Ostatné predmety v hrobke nesú meno Amenemhat III, čo naznačuje, že princezná žila za vlády troch najmocnejších vládcov dynastie 12: Senwosret II, Senwosret III a Amenemhat III.

Nádherný náhrdelník bol nájdený medzi šperkami princeznej Sithathoryunet v špeciálnom výklenku jej podzemnej hrobky vedľa pyramídy Senwosret II v Lahunu. 

V danom období vládol kráľ Senwosret II. Náhrdelník je tvorený hieroglyfickými znakmi a je plný symboliky. Obsahuje nápis „Boh vychádzajúceho slnka udeľuje život a vládu nad všetkým, čo slnko obopína po milión stotisíc rokov. "

Drahokamy v náhrdelníku

Náhrdelník je vykladaný 372 starostlivo rezanými kúskami drahokamov. Skladá sa zo zlata a drahokamov:

Karneol - v odtieňoch oranžovej, hnedej, červenej. Farbu mu dodáva železo nachádzajúce sa v jeho štruktúre. Názov pochádza z latinského slova „carne“, čo v preklade znamená mäso. Karneol poznali už v starovekom Egypte. Ľudia verili, že ide o kameň, ktorý svojmu nositeľovi prinesie energiu a vitalitu. Karneol sa tiež v Egypte považoval za kameň zmŕtvychvstania a preto sa dával do hrobiek mŕtvych. Je to kameň plodnosti a sexuality, ochraňuje pred urieknutím.

Granát,

Lazurit - je nádherný kameň sfarbený do kráľovskej modrej, ktorú prelína prírodná hnedá so šedomodrou so zlatými odleskami,

Tyrkys - jeden z prvých ťažených drahokamov. Jeho intenzívna farba sa mení z nebesky modrej po zelenú, podľa množstva prítomnej medi a železa. Stal sa jedným z najobľúbenejších farebných trendov v histórií šperkov. Cenili si ho od počiatku egyptskej civilizácie a kde bol známy tým, že prinášal šťastie.

Živec. 

Význam vzoru náhrdelníka princeznej

Predstavuje prapôvodné vody, z ktorých sa vynoril praveký kopec. Každý zo sokolov, symbolov boha slnka, zatvára kruhový hieroglyf, ktorý znamená „obkľúčený“, čím vyhlasuje najvyššiu moc slnečného božstva nad vesmírom. Rovnaký hieroglyf obklopuje trónne meno Senwosret II., Khakheperre. 

Vedľa kráľovského mena sú dva ankhové hieroglyfy (čo znamená „život“. Ankh, nazývaný Kľúč Nílu je symbolom egyptského orákula. Vyjadruje existenciu prasily, večného života a nesmrteľnosti. Je klúčom k tajemstvu podsvetia, k nájdeniu všetkého trvalého a hodnotného.) zavesené na kobrách, ktorých chvosty sú ovinuté okolo slnečného disku na hlavách sokolov. 

Tieto hady predstavujú Nekhbet a Udjo, tradičnú ochrancovskú bohyňu kráľa. Kráľovskú kartušu (Kartuša je egyptologický pojem, ktorý označuje graficky uzatvorenú obrubu oválnej plochy, orientovanú vertikálne zhora dolu alebo horizontálne oboma smermi, ukončenú na spodnom okraji horizontálnou čiarou. Obruba indikuje, že text vpísaný do vnútorného oválneho priestoru je kráľovské meno.) podporuje kľačiaci boh Heh, ktorý zviera dve palmové rebrá. Tie symbolizujú „milióny rokov“. 

Kráľov život a existencia v čase sú teda opísané ako súčasť vesmíru vytvoreného a udržiavaného najvyšším bohom slnka.

Symbol šperkov v Starovekom Egypte

Šperky, ktoré nosili kráľovské ženy počas Stredného kráľovstva v starovekom Egypte, neboli iba ozdobou a náznakom stavu, ale tiež symbolizovali koncepty a mýty okolo egyptskej kráľovskej hodnosti. 

Šperky dodávali kráľovskej žene nadľudské sily, a tak jej umožňovali podporovať kráľa v jeho úlohe garantky božského poriadku na zemi. V podstate to bol kráľ, ktorý ťažil z magických síl obsiahnutých v šperkoch, ktoré nosili ženy z jeho rodiny, čo vysvetľuje, prečo sa v dizajnoch objavuje jeho meno, a nie meno princeznej.