Blog

Karlovi Gottovi chýba v dome 1 Zlatý slávik

Návštevy: 2594

Čo urobil Gott so Zlatým slávikom

Karel Gott (†80) získal 42 Zlatých slávikov. Doma u neho nájdete iba 41. Jednej sošky z horského křišťálu, zlateného striebra a osadeného 89 českými granátmi, ktorý má hodnotu výnimočného šperku, sa totiž vzdal!

Strieborný slávik s českými granátmi sa dostal do dobrých rúk

Keď mal jeho kamarát Michal David 50 rokov, venoval mu na narodeniny svojho Zlatého slávika s českými granátmi z roku 2009. Michal David má Slávikov len strieborných a bronzových. Veľmi ho tým prekvapil a urobil mu veľkú radosť. Nechal mu na neho vygravírovať meno a venovanie.
To, že Karel Gott mal dobré a veľké srdce bolo v spoločnosti známe. Toto jeho gesto, to len potvrdzuje.
Český slávik je súťaž, ktorej symbolom je soška s českými granátmi.Už od roku 1996 sa sošku zhotovuje Družstvo umeleckej výroby (DUV) Granát Turnov, výrobca vzácnych šperkov. Pre spoločnosť je to prestížna záležitosť a nemá z výroby slávikov s českým granátom žiaden zisk.
Pekné gesto od spoločnosti, čo poviete? Na výrobe sošiek sa podieľa okolo 50 ľudí.
Slávik sa vyrába podľa návrhu akademickej sochár Heleny Hrabové. Výška ocenenia je 20 centimetrov. Vrchná špirála hlavnej ceny, která je umeleckým stvárneným slavíka je  zo zlateného striebra s českým granátom a jedným kameňom horského krištálu.
Hodnota takejto sošky sa nedá jednoducho určiť. Výrobné náklady sa pohybujú približne v sume 500 000 KČ.