Blog

Diamant matrioška - jediný exemplár na svete

Návštevy: 3147

Jedinečný prírodný úkaz - diamant uväznený vo vnútri iného diamantu

Unikátny pár diamantov sa objavil v sibírskom Jakutsku (Rusko) v bani Nyurba. Svetovo nájdený prvý diamant uväznený vo vnútri iného diamantu. Diamant sa v diamante voľne pohybuje, čo je obrovská zvláštnosť. Iný takýto diamantový úkaz sa vo svete diamantov neeviduje. Kameň sa vďaka tejto svojej zvláštnosti podobá tradičnej ruskej bábike Matrioške. 

Röntgenový pohľad ukazuje prierez diamantom v diamantu(Picture: ALROSA):

Diamant v diamante

(http://eng.alrosa.ru/58808/)

Pôvod diamantu Matrioška

Vyťažila ho 4.10.2019 Ruská spoločnosť Alrosa, ktorá je najväčším výrobcom surových diamantov na svete v karátoch. Zaoberá sa prieskumom, ťažbou a predajom diamantov. V roku 2018 spoločnosť vyťažila 36,7 milióna karátov neopracovaných diamantov. Príjmy z predaja surových a leštených diamantov za rok 2018 boli 4,5 miliardy USD. Alrosa je rovnaká spoločnosť, ktorá nedávno odhalila 14,8-karátový ružový diamant v hodnote viac ako 60 miliónov dolárov.

 

Vedci hľadajú odpoveď na to, ako sa kryštál formoval, a zisťujú ako sa vytvoril vzdušný priestor medzi vnútornými a vonkajšími diamantmi. Podľa vedcov môže mať diamant viac ako 800 miliónov rokov. Napriek svojej zložitej štruktúre váži iba 0,62 karátov (0,124 g) a má maximálne rozmery 4,8 x 4,9 x 2,8 mm. Vnútorný diamant má objem iba 6 kubických mm a má odhadovanú hmotnosť iba 0,02 karátov a rozmery 1,9 × 2,1 x 0,6 mm.

Oleg Kovalchuk, zástupca riaditeľa pre inovácie v geologickom podniku ALROSA pre výskum a vývoj, uviedol: „Pokiaľ vieme, v histórii globálnej ťažby diamantov ešte neboli také diamanty. Toto je skutočne jedinečný výtvor prírody, najmä preto, že príroda nemá rada prázdnotu. Niektoré minerály sa zvyčajne nahrádzajú inými bez tvorby dutín."

(Picture: ALROSA - http://eng.alrosa.ru/58808/) Video nájdete tu: https://drive.google.com/drive/folders/1LujBvJ6HMqsAlkZq3lqC0m_C9beNOHCE

Matriošku český granát vo vnútri granátu sme ešte nenašli. Možno raz.