Blog

Československé poklady ukryté v zemi

Napísal: Jana Kocisova
Návštevy: 4119

 Krásne české a slovenské šperky

Drahokam_tazba_granatu
Tažba drahokamu

 

Výroba krásnych šperkov má na našom území dlhú a osobitú tradíciu. Slovensko a Česká republika vždy patrili v Európe medzi náleziská bohaté na kovy i drahokamy a vďaka tomuto voľnému pohľadu skrytému bohatstvu mohli vznikať nádherné šperky. Výroba šperkov na našich územiach zahŕňala rôzne techniky. Medzi najobľúbenejšie a najvyužívanejšie patrili vybíjanie, tepanie či liatie. Súčasťou nádhernej ručnej práce bývali v mnohých prípadoch prekrásne kamene, ktorým sa v minulosti prikladali mnohé zaujímavé vlastnosti. Sú to drahokamy ako ruženín. Ten napríklad dokázal získať lásku milovanej osoby; opál mohol odstrániť negatívnu energiu.

Opál

Najznámejším slovenským kameňom je práve opál. Najstaršie opálové bane sa nachádzajú medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica. Opál tu bol ťažený až do roku 2012 a dnes sú bane sprístupnené pre verejnosť. Práve v týchto baniach bol objavený i najhodnotnejší opál na svete s názvom Harlekýn, ktorý váži úctyhodných 594 gramov. Medzi nádherné kamene nachádzajúce sa na našom území patrí i ametyst, ktorý je dodnes súčasťou mnohých korunovačných klenotov. Tradovalo sa, že dokáže spojiť svet živých so svetom duchov. Jeho významné náleziská sa nachádzajú v Hámroch, Banskej Štiavnici a Pukanci.

Vltavín a český granát

Na území Českej republiky patrili k najcennejším drahokamom, ktoré sa používali do šperkov po celom svete, vltavín a český granát. Granáty (alebo inak nazývané i pyropy) boli najčastejšie objavené v Středohoří a v Podkrkonoší. Drahokamy sa vyznačujú prekrásnou a sýtou červenou farbou, vďaka ktorej si vyslúžili i ľudový názov holubia krv. Dnes môžeme obdivovať šperky kráľovských rodín, v ktorých sú zasadené červené granáty v príveskoch, náušniciach či brošniach.

Vltavín

Vltavín (nazývaný tiež moldavit) bol objavený prevažne v južnej časti Českej republiky a považuje sa za veľmi vzácny kameň. Za pozornosť stojí jeho prekrásna zelená farba, ktorá je medzi drahokamami veľkou vzácnosťou. Šperky s vltavínom patria medzi vzácne a obdivované.

Drahokam pretrvá do budúcnosti 

Či už veríte v moc drahých kameňov, ktoré sú ukryté v šperkoch alebo nie, pravdou je, že každý z nich obsahuje silu pochádzajúcu zo samotných hlbín Zeme. Drahé kamene sú trvácnou investíciou, ktorej plynúce roky nemôžu ublížiť.