Blog

Máj lásky čas a Deň matiek

Napísal: Jana Bohaničová
Návštevy: 7179

Máj lásky čas a Deň matiekcervena_masla

 

md10

Deň matiek je medzinárodný sviatok, v ktorom sa odzrkadľuje jedinečnosť a nenahraditeľnosť matky v spoločnosti. Oslavujeme ho stále druhú májovú nedeľu. Na území Slovenska má skoro 100 ročnú históriu.

Máj je aj mesiacom lásky. Na prvého mája sa na Slovensku traduje zvyk pobozkať svoju vyvolenú pod rozkvitnutou čerešňou. Všade začínajú kvitnúť stromy. Zvieratá sa množia. Kvety rastú a sú symbolom, krásy života, lásky, nehy, náklonnosti. 

Mesiac máj sa spája so sadením májov. Máje v minulosti stavali mládenci slobodným dievčatám z lásky a ako výraz úcty. Čím viac malo dievča nápadníkov, tým viac malo májov pred domom. V dnešnej dome sa táto tradícia zachováva len symbolicky postavením jedného mája v obci.

Máj je mesiacom, keď je už jar v plnom prúde a blíži sa leto. Láska je nákazlivá, preto ak urobíte niečo krásne pre svojho partnera/rku, možno sa dočkáte aj vy.

Pustite si pieseň - John Paul Young - Love Is In The Air (1978) alebo Bryan Adams - (Everything I Do) I Do It For You a namotivujte sa.

 

Chvíľa pre mamu

Každý z nás by si mal nájsť chvíľku, aby si na tú svoju mamu spomenul. Deti v škôlkach a školách tvoria maličké darčeky pre svoje mamičky, chystajú besiedky, na ktorých recitujú mamám básničky a spievajú pesničky. Aj dospelí by nemali zabúdať na svoje mamy a potešiť ich niečím neobyčajným a jedinečným.

Dar pre mamku. Ponúkame tipy

Darujte mame kvet alebo kyticu. Darovala vám život, preto odporúčame prikloniť sa k živým kvetom. Ak nenavštívite kvetinárstvo, zájdite na lúku alebo do záhrady. Určite sa vám podarí nazbierať krásnu kyticu.

Detičky radi vyrábajú rôzne darčeky. Mamičky určite ocenia s láskou robený dar od svojho malého klenotu, ktorý im behá po domácnosti.

Ako vtipné "antidepresívum", za všetok stres a ťažké chvíle, ktoré ste jej spôsobili môžete darovať fľašku vína alebo dobrého alkoholu. Ak má mama zmysel pre humor, určite takýto dar prijme s radosťou.

Má mama rada šperky? Najkrajším a najviac ceneným darom pre ženu k sviatku je šperk. Každú ženu krásny šperk poteší. U nás si určite vyberiete napr. krásne náušnice alebo prívesok. Pri minulé roky sa k príležitosti Dňa matiek najviac predávali kvetinové vzory šperkov alebo prívesky písmenká. Samozrejme, krabička k šperku je zadarmo.  Český granát sa považuje za úžasný drahokam so silnou schopnosťou dodávať energiu. Prináša túžbu a pokoj. Využíva sa aj ako amulet, ktorý varuje pred blížiacim nebezpečenstvo a napomáha láske a oddanosti. Ďalej sa traduje, že dodáva odvahu a nádej, sebadôveru, podnecuje aktivitu, posilňuje pud sebazáchovy, pomáha otvárať srdce dokorán a zvyšuje sebadôveru.

História sviatku Deň matiek

História Dňa matiek siaha až do obdobia antiky. V starovekom Grécku oslavovali ženu ako darkyňu života už 250 rokov p. n. l. v podobe slávností na počesť matky všetkých bohov – bohyne Rhey. Oslavy trvali obyčajne tri dni – od 15. do 18. marca. Starovekí Rimania oslavovali sviatok Matronalia, ktorý bol zasvätený bohyni Juno. Za predchodcu Dňa matiek v jeho dnešnej podobe možno považovať tzv. Nedeľu matiek (Mothering Sunday), ktorú začali oslavovať 16. storočí v Anglicku. V čase sviatku, ktorý bol stanovený na štvrtú nedeľu počas veľkonočného pôstu, sa mohlo služobníctvo žijúce v príbytkoch svojich pánov vrátiť domov k svojim matkám a stráviť s nimi deň.

Deň matiek v Amerike

V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia, a to vďaka Američanke Anne Marie Jarvisovej. Po tom, ako v roku 1907 zomrela jej matka, začala viesť kampaň za vyhlásenie dňa venovaného matkám. Už o dva roky neskôr tento sviatok oslavovali v 45 štátoch USA. 8. mája 1914 iniciatíva vyústila do oficiálneho vyhlásenia druhej májovej nedele za Deň matiek Kongresom USA. Prezident Woodrow Wilson podpísal neskôr dokument, v ktorom bol Deň matiek vyhlásený za celoamerický národný sviatok. Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj takmer všetky krajiny na svete.

Deň matiek v Československu

V Československu sa Deň matiek začal oslavovať v roku 1923, a to najmä zásluhou Alice Masarykovej, dcéry prezidenta T. G. Masaryka a emancipovanej predsedníčky Československého červeného kríža. V 50. rokoch boli oslavy Dňa matiek v komunistickom Československu a ostatných proruských krajinách nahradené marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradícia Dňa matiek na Slovensku bola obnovená až po roku 1989, kedy sa začal sláviť druhú májovú nedeľu v roku.

Deň matiek v Rusku a okolitých krajinách

V Rusku, v Kazachstane, v Albánsku, v Moldavsku, v Uzbekistane, vo Vietname, na Slovinsku sa deň matiek oslavuje 8. marca spolu s medzinárodným dňom žien. 

Iné európske krajiny a Deň matiek

V Maďarsku, Španielsku, Portugalsku či Rumusku sa deň matiek oslavuje prvú nedeľu v máji.